П'ять вагомих причин не звільнятися

Іноді обстановка на роботі здається настільки нестерпною, що єдине бажання - піти, голосно грюкнувши дверима. Наведемо низку аргументів на користь того, чому цього робити не варто.
Коли ви незадоволені станом справ на вашій нинішній роботі, найпростіше розглядати звільнення як кращий з можливих варіантів. Іноді ми приймаємо занадто поспішне рішення кинути роботу без урахування всіх причин, за якими ми могли б залишитися, таких як досягнення довгострокових службових та кар'єрних цілей, пільги та допомоги, можливості для розвитку тощо.
Деякі проблеми - нестерпний начальник або напружена обстановка в колективі - можуть бути швидкоплинними, особливо у великих організаціях, в яких люди часто довго не затримуються на одному місці.
Перш ніж ви скажете ці два фатальних слова - «Я йду!» - переконайтеся в тому, що ви пропрацювали всі причини, які дозволили б вам цього не робити... принаймні поки що. Ось п'ять найбільш вагомих.
1. У вас немає чітко продуманого плану дій
Звільнятися без чітко продуманої програми подальших дій може бути справою досить небезпечною, якщо ви не встигли накопичити достатньо заощаджень, щоб існувати кілька місяців, поки не влаштуєтесь на нове місце роботи. Якщо у вас не прихована солідна сума «на чорний день», зо дорівнює принаймні вашому заробітку за кілька місяців, якщо у вас немає додаткового джерела доходу або чітко продуманої стратегії, як заробити гроші під час пошуку нової роботи, звільнення може бути однією з найневдаліших ідей, що прийшли до вас за останній час.
2. Фахівці з підбору персоналу та потенційні роботодавці віддають перевагу «неактивним» чи все ще працюючим (в іншому місці) заявникам
Це позбавлене всякого сенсу, тим не менш статистичні дані підтверджують той факт, що роботодавці воліють наймати людей, які все ще працюють. Насправді, чим довше ви залишаєтеся безробітним, тим вам важче отримати нову роботу.
3. Можливість підвищення всередині компанії має певні переваги, яких ви не отримаєте, якщо будете «стрибати» з одного місця роботи на інше
Багато організацій винагороджують лояльність і довгострокову роботу співробітників у компанії додатковими виплатами і привілеями. Якщо у вас є потенційна можливість просуватися вгору кар'єрними сходами всередині вашої компанії до більш придатної позиції, то краще всього скласти план дій, як цього домогтися, замість того щоб перебігати в нову компанію - туди, де у вас не буде ніякої зарплатної історії, права старшинства (за стажем роботи), опціону на акції тощо.
4. Готовність піти з роботи дає вам можливість обговорити умови вашого перебування в компанії; рішучий відхід позбавляє вас цієї можливості
Коли ви дійсно готові піти з роботи, саме час використовувати це положення і почати переговори. Але якщо ви в гніві кинетеся геть з кабінету начальника, ви втратите всю свою владу над ситуацією, що дозволяє вам відстоювати свої інтереси, а також пропустите можливість диктувати свої умови - поточному і потенційному роботодавцям (можливо, ви в них потребуєте більше, ніж вони потребують у вас). Проаналізуйте, про які зміни ви могли б домовитися, щоб поліпшити стан справ, в якому ви зараз перебуваєте, а потім сміливо приступайте до переговорів.
5. Добре там, де нас немає
Коли ви незадоволені станом справ на своїй роботі і переживаєте постійні емоційні сплески, будь-яке місце здасться вам краще вашої нинішньої компанії. Але ви повинні завжди пам'ятати, що у кожної роботи свої плюси та мінуси. Робота, на якій діють більш вигідні пільги та допомоги, може знаходитися набагато далі від вашого будинку. Ви також можете змінювати одного нестерпного начальника на іншого. Перш ніж прийняти необачне рішення, подумайте, чи можете ви щось змінити, вдавшись до менш кардинальних заходів. Ви можете працювати в іншу зміну, попроситися перевестися в інший відділ або знайти наставника в області, в якій ви б хотіли розвиватися. Всі ці спроби змінити ситуацію можуть зробити ваше поточне положення більш стерпним - або налаштувати вас на успіх, коли ви вже було зібралися йти.
І ще одна додаткова причина, щоб не кидати роботу. Ваше резюме може постраждати. Якщо ви працюєте на вашій поточній позиції менше року, краще протриматися на ній ще кілька місяців, щоб в резюме значився повний рік роботи в цій компанії. Фахівці з підбору персоналу та потенційні роботодавці, як правило, намагаються уникати кандидатів, які «пурхають» з однієї роботи на іншу, проводячи кілька місяців тут, кілька місяців там...
Якщо ви, врахувавши всі ці причини, все ще хочете звільнитися з роботи - це нормально. Але це має бути чітко продуманим рішенням, а не зробленим зопалу.

www.ibusiness.ru

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад